The Amazing Spider-Man

Skrivet 2012-07-29 Klockan 19:59:15

Var på bio med en tioåring häromdagen.
 
Jag köpte vars en mellan popcornmeny till oss. Jag tog en vatten medan min unge kamrat som fortfarande inte hade kommit ur det beroende som etablerats i bollklubbens omklädningsrum tog en Cola.
 
När vi väl satt oss började en grundlig genomgång av Marveluniversumet, och då givetvis med fokus på Spider-Man. Mitt minne behövdes friskas upp eftersom jag inte läst tidningarna på flera år, men tioåringen fick fortfarande en tidning hem i brevlådan varje månad och hade allt färskt i minnet. Vi försökte reda ut hela klon-eran i berättelsen, diskuterade de coolaste fienderna och vägde för och nackdelar med introduktionen av Spider-Man 2099.
 
Föga överraskande var vi överens om det mesta.
 
Plötsligt började trailerserna (?) rulla och vi tog det båda som en signal att det var dags att hålla tyst.
 
Lite drygt två och en halv timme senare kom vi ut ur salongen. Min kompis studsade av upphetsning. Det var uppenbarligen det coolaste han sett och det var nästan precis allt vad han önskat av filmen.Han kunde inte sluta pladdra om hur fräck dräkten var eller alla feta 3D-sekvenser.
 
Jag var dock lite svalare i mitt mottagande. Jag hade ju hoppats på en ny serie superhjältefilmer som kunde fylla det hål som Batman skulle lämna efter sig. Och även om filmen återupprättade min favorithjältes namn något efter den förra katastroftrilogin kan man kan väl lugnt säga att filmen inte riktigt var på Nolans nivå. Men samtidigt var det intressant hur Peters föräldrar fått ta en nyckelroll i storyn och det öppnade faktiskt upp för en bra följetång. Och sen vet jag inte riktigt hur jag ställde mig till att ha Lizard som bad guy och jag gillade inte riktigt de friheter de tagit sig med hans karaktär.
 
Men. Sen kollade jag på min unge kamrat och hur uppspelt han var. Och vem vet. De kanske gör de andra filmerna lite mörkare. Och både jag och min kompis hoppas så sjukt mycket på att Spider-Man i någon av de kommande filmerna ska behöva handskas med vår gemensamma favoritnemesis klädd i röd symbiotdräkt.
 
För då jävlar kan det bli mörkt och barnförbjudet, och jag kan vara glad att det bara är jag som är medveten om att tioåringen sitter bredvid mig i salongen.
 
Betyg: +3,5
 Skam

Skrivet 2012-07-18 Klockan 20:19:49

Vaknade i full panik inatt igen.
 
Efter att ha kämpat mig loss från mina genomblöta lakan rusade jag ut på balkongen och vrålade ut min ångest i nattmörkret, samtidigt som regnet sköljde bort den slemmiga hinna av skam som täckte min hud. Sen satt jag och flåsade på utemöblerna ett tag, något lättad. Men jag visste att det bara var tillfälligt. Jag har upprepat samma procedur i ett par veckor nu.
 
När jag väl orkar mig utanför lägenheten gör jag allt för att undvika alla anklagande blickar. När jag går på ICA möts jag av förakt och besvikelse. Jag vågar inte gå ut om helgerna längre för jag vet att alla bara kommer att undvika mig.
 
Jag har svikit ett förtroende.
 
Jag vet att det inte är okej att förneka er den strida ström av sylvassa kulturreflektioner som ni vant er vid. Jag vet. Men det ena ledde till det andra och plötsligt stod jag framför ett berg av ofärdigt arbete. Och jag har ännu inte lyckats hitta ut ur den lavin av ångest som begravt mig.
 
Därför måste jag nu ta till något av en nödlösning. Jag förstår om ni blir upprörda, men ibland måste man sätta sig själv i första rummet. Man måste inse sina begränsningar, även om man aldrig tidigare upplevt några.
 
Jag ber om ursäkt i förväg, mina vänner, men här kommer ett par filmer med en kort kommentar och betyg.
 
(För er lite mer hängivna läsare kommer detta antagligen att bli en ganska nostalgisk upplevelse, då föregångaren till denna ädla blogg såg ut ungefär så här.)
________________________________________________________________________________________________
 
Contraband
100 minuter spänning. Nästan jobbigt.
Betyg: +3,0
 
Corolianus
Välcastat, men ganska högdraget.
Betyg: -0,2
 
Perfect Sense
Kul idé, men tråkig.
Betyg: -1,3
 
Shame
Välspelat och ångestladdat.
Betyg: +1,4
 
Young Adult
Drama om en trasig prom queen. Theron levererar.
Betyg: -0,9
 


This Means War

Skrivet 2012-07-05 Klockan 21:24:54

Toms agent knäppte med fingrarna framför ögonen på honom.

"Tom! Tom! Lyssnar du på vad jag säger?"
 
Det gjorde han inte. Toms tankar hade vandrat bort för en sekund. Den intensiva värken från gårdagens träningspass gjorde det svårt att koncentrera sig. Man blir lite öm i kroppen av att brottas med en 5 meter lång vithaj i en inomhuspool. Speciellt om man avsiktligt lämnat den utan mat i ett par dagar. Dessutom hade den där återhämtningsshaken gjord på strutsägg, hingstblod och kreatin inte riktigt landat som den skulle i magen.
 
"Jag sa att du behöver bredda din image. Du måste visa att du kan mer än att agera våldsam naturkraft i välskrivna och djupt artistiska filmer. Du måste tilltala den breda massan. Jag har fixat en riktigt schysst rom-com till dig."
 
"Njae... Jag vet inte riktigt" svarade Tom tvekande. "Det känns inte riktigt som nåt jag skulle vilja göra."
 
"Men det är med Reese Witherspoon!"
 
"Nä fy fan! Det går jag inte med på! Har du sett hur mycket skit hon varit med i?"
 
"Jo, i och för sig... Men det är lite action i filmen och jag har fått manusförfattaren att skriva in lite feta fightingscener till dig, där du kan flasha dina sjuka MMA-skills!"
 
Tom kände sig för trött för att argumentera. Dessutom skulle han ju iväg på den där jordenrunt-resan nästa månad. Tanken var att han skulle leta upp de största kampsportsmästarna i världen och utmana dem i en kamp till döden, en efter en. Han behövde ju faktiskt en liten budget tills dess.
 
"Ok då. För den här gången."
 
...
 
Ett halvår senare stod Tom framför dörren till en dojo i Brasilien. Han kunde fortfarande inte fatta att han gick med på att göra den där jävla filmen. Vilket snedtramp.
 
"Hur fan tänkte jag?" sa han tyst för sig själv.
 
Han öppnade dörren och möttes av en mörk man sittandes i lotusställning. Mannen tittade upp och hans lugna blick övergick gradvis till intensiv skräck. Mannens namn var Anderson Silva.
 
"Visst ja", tänkte Tom. "Det var ju därför".
 
Han spände sina nävar så att knogarna knakade och gick in i rummet.
 
 
Betyg: +2,0
 

 


RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!